
Heb je al gemerkt dat je meer opvliegers krijgt als je je druk hebt gemaakt, je stress of emoties hebt gehad of iets hebt moeten doen dat je liever niet wilde doen? Hoe komt dat?
Waarom meer opvliegers bij stress?
Tijdens de peri-menopauze vermindert de productie van oestrogeen en progesteron in je eierstokken om uiteindelijk, bij je menopauze, je laatste menstruatie, helemaal weg te vallen.
Gelukkig zit ons lichaam ingenieus in elkaar. Ook je bijnieren, hersencellen en vetweefsel kunnen deze vrouwelijke geslachtshormonen aanmaken. Zelfs je darmen kunnen ze ‘recycleren’. Als je systeem in evenwicht is, vangen deze organen de tekorten uit je eierstokken op en fiets jij zonder klachten door de peri-menopauze. Dit is het geval bij, afhankelijk van de bron, 20-30% van de vrouwen. Als je systeem niet in balans is, door stress, krijg je hormonale tekorten en dus klachten.
Stress is je grootste vijand in de menopauze
Stress is dé ziekte van de 21ste eeuw. Bijna niemand ontkomt eraan. En dat is nefast, zeker in de menopauze. Vroeger kwam je nog weg met uitgaan tot een stuk in de nacht, veel alcohol drinken, ongezond eten, van hot naar her rennen, veel ballen tegelijk in de lucht houden, zorgen voor alles en iedereen behalve voor jezelf, emoties onder de mat vegen en doordoen alsof er niets aan de hand is. Je hoge oestrogeenniveaus beschermden je tegen stress. In de peri-menopauze lukt dat ineens niet meer. Je lichaam toont je dit doordat je menopauzeklachten krijgt. Hoe komt dit?
In de (peri-)menopauze ben je stressgevoeliger
In de (peri-)menopauze kan je minder en minder goed tegen stress omdat de buffer van je hoge oestrogeenniveaus wegvalt. De geslachtshormonen maken deel uit van een hormonaal systeem waar oa ook de stresshormonen toe behoren. Dit systeem is heel gevoelig. Het werkt nog steeds zoals in de oertijd. Als we stress ervaren, geeft het altijd voorrang aan stresshantering voor onze overleving. Terwijl dat in de oertijd wel degelijk ons leven kon redden als we oog in oog met een tijger stonden, is het bij onze huidige chronische stress nefast. Ons systeem geeft voorrang aan de productie van stresshormonen in de bijnieren waardoor die het wegvallen van de vrouwelijke hormonen door de eierstokken niet kunnen compenseren. Je krijgt tekorten en dus menopauzeklachten.
Stress verminderen is prioriteit nr 1 in de menopauze
Stress verminderen is 1 van de belangrijkste dingen in de peri-menopauze. Zodat je systeem weer in balans kan komen en je menopauzeklachten verminderen! Dit is niet alleen goed voor je welzijn op korte termijn, het is ook de beste investering ooit in je gezondheid en welzijn op de lange termijn. Dat stress letterlijk ongezond is, weet iedereen. De peri-menopauze is de ultieme wake-up call van je ziel. Het is nu of nooit om voor jezelf, jouw gezondheid en geluk te kiezen.
De grootste bron van stress zijn emoties
De grootste bron van stress zijn emoties en ingaan tegen je eigen natuur. Iedere keer dat jij vindt dat je iets of iemand anders moet zijn dan je op dat moment bent, creëer je innerlijke stress.
Opgekropte emoties creëren enorm veel stress en vreten energie. In je peri-menopauze wil je lichaam zich bevrijden van de emoties die je eerder onder de mat geveegd hebt. Je dalende hormonen helpen je hierbij door de mat weg te trekken. Je kan niet meer doen alsof die emoties er niet zijn.
Wil jij (emotionele) stress en menopauzeklachten verminderen?
De grootste bron van stress zijn emoties. Door je menopauzeklachten geeft je ziel je de ultieme wake-up call. Het is nu of nooit om je emotionele rugzak uit te kuisen. In je eentje is dit moeilijk omdat je bang bent dat de emoties je zullen overweldigen. Ik begeleid al meer dan 20 jaar cliënten bij emotionele heling. We doen dit samen, stap voor stap. Op maat van jouw behoeften. Elke keer precies wat jij aankan. Het is veilig! En een ongelofelijke bevrijding. Je zal je 10 kg lichter voelen. Na elke sessie.
Wil jij meer weten over het TransformatieTraject?
Vraag jouw persoonlijk verkennend gesprek hier aan.
verkennend gesprek.
Contacteer me voor een gratis telefonisch verkennend gesprek.
Vind je dit interessant voor anderen?
Deel het artikel via de Sociale Mediaknoppen hieronder.